Voedingstips rond de feestdagen​

De feestmaand is aangebroken en wat een gek jaar is het geweest! December geeft de gelegenheid om terug te blikken op een enerverend 2020 en stil te staan bij doelen en dromen die we nog hebben om (hopelijk) na te kunnen jagen in 2021. Al gebeurt het dit jaar in kleine setting, de gezellige dagen gaan vaak gepaard met tafelen met dierbaren waar vooral lekker eten en drinken (aanbod in overvloed) bij hoort. 
In deze blog geven we jou 6 tips & tricks mee die je kunt toepassen om deze laatste weken maximaal te genieten van alles wat op tafel komt te staan. (En die je ook in 2021 kunt inzetten!)

#1: de ‘Gulden middenweg’

De ‘alles of niets’ instelling is een bekende. Probeer deze om te buigen naar ‘een gulden middenweg’ instelling. Dit houdt in dat je alle producten/ voedselgroepen/ nutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) mag gebruiken die in een gevarieerd voedingspatroon voorkomen. Deze instelling zorgt ervoor dat je jezelf niets hoeft te ontzeggen. Daarnaast voorkom je het jojo effect en het ontwikkelen van een negatieve associatie met een product/ voedselgroep/ nutriënt.

#2: geef aandacht aan je eetmomenten

Beleef bewust je eetmomenten. Ga erbij zitten, dek de tafel, telefoons weg, tv uit (kerstig muziekje op) en neem even de tijd om je bereide maaltijd te gebruiken. Door bewust bezig te zijn met het bereiden en eten van je maaltijden, zal je merken dat je jouw behoefte steeds beter leert afstemmen op wat jouw lichaam nodig heeft. En (can’t stress this enough) jij bent uniek, ieder lichaam is uniek. Dus waar jouw buurman/ partner/ trainingsmaatje, of postbode goed op gaat, hoeft niet voor jou te gelden!

#3: eet wanneer je trek hebt, compenseer niet

Deze tip is in lijn met het focussen op je eetmomenten; wanneer je bewust(er) omgaat met je maaltijden, leer je ook beter omgaan met de signalen van je lichaam. Eet daarom wanneer je trek hebt, ook op de feestelijke dagen wanneer er een overvloed aan lekkers is! Het negeren van deze gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je later op de dag, of in de dagen erna, teveel gaat eten. Dat willen we liever niet! Zorg er ook voor dat je niet compenseert omdat er een ander aanbod is in deze feestmaand. Eet zoals je gewend bent en behoud je ritme.

#4: drink voldoende

Dit is ongetwijfeld een van de meest gegeven tips ooit: blijf voldoende water drinken! Een goede vochtbalans ondersteunt het opnemen van voedingsstoffen, het verzadigingsgevoel, de hormoonbalans, een gezonde huid en het immuunsysteem. Gebruik de kleur van je urine als leidraad: is deze donker van kleur, dan betekent dat je te weinig vocht in je lichaam hebt. Drink direct een glas water. Zo zorg je er snel voor dat je vochtbalans weer op peil komt!  

#5: blijf actief!

Actief zijn en naar buiten gaan helpt de stoelgang, je humeur en ook je immuunsysteem. Win-win! Ga wandelen met je familie, speel met je neefje (Pokémon Go blijft leuk!), doe een spelletje Twister (Corona proof), ga tafeltennissen met je partner/ kind/ huisgenoot.

Wees creatief!

#6: slaap voldoende

Voldoende drinken, goed eten en actief zijn hebben een goede invloed op je immuunsysteem daarnaast helpt het je humeur. Om nog vitaler te blijven/ worden is het ook ontzettend belangrijk om voldoende te slapen. Het is erg individueel hoeveel uur er nodig is voor een goede nachtrust. Voor veel mensen geldt: een nachtrust van minimaal 7 – 8 uur is goed. Probeer dit ook tijdens de feestdagenmaand vast te houden.

Mocht je na de feestdagen toch willen werken aan jouw voedingspatroon, of toewerken naar bepaalde sportdoelen. Bekijk dan eens onze mogelijkheden voor (sport-)voedingsbegeleiding.