Maag- darmklachten

Oh nee, een sanitaire noodstop tijdens je hardloop of wielrenrondje? Veel sporters hebben dit wel eens meegemaakt. Voor sommige sporters is het altijd raak en voor andere meer een uitzondering. Maar hoe komt dit nou en wat kan je eraan doen. In deze blog vind je informatie over maag- en darmklachten tijdens inspanning.

Wat zijn maag- darmklachten?

Klachten zoals een opgeblazen buik, kramp, misselijkheid, boeren en/of oprispingen, diarree en overgeven. Sporters ervaren maag-darmklachten zowel voor, tijdens en na hun inspanning. Met name sporters die op lange duur of hoge intensiteit trainen of wedstrijden uitvoeren ervaren vaker maag- darmklachten.

Hoe ontstaan maag- darmklachten?

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe maag- darmklachten ontstaan, maar er zijn wel verschillende oorzaken gevonden. Tijdens inspanning ontstaan deze ongemakkelijke klachten vaak doordat de bloed toevoer naar je spijsvetering veranderd. Het bloed wordt vooral naar je spieren, hart, longen en brein gestuurd. Hierdoor verminderd het functioneren van je spijsvertering en kunnen de vervelende klachten ontstaan. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander.

Ook kan de beweging van je sport sneller voor klachten zorgen. Bij hardlopen beweeg je veel op en neer, dit is ook een van de redenen maag-darmklachten niet onbekend zijn voor de meeste hardlopers.

Wat jij eet en drinkt heeft ook zeker invloed op het ontstaan van deze klachten. Bepaalde voedingstoffen kunnen de snelheid waarmee je maag leegt vertragen, dit zijn vetten, vezels en eiwitten. Ook cafeïne, bepaalde zoetstoffen en andere oppeppende middelen veel gevonden in pre-workouts en supplementen kunnen voor klachten zorgen. Daarnaast zorgt dehydratie ervoor dat de spijsvertering nog slechter functioneert.

Echter kan het ook zijn dat een nog niet gediagnosticeerde medische aandoening en/of ziekte schuil zit achter de klachten, denk aan prikkelbare darmsyndroom (PBS), coeliakie of inflammatoire darmziekten (IBD). Om de oorzaak van de klachten te achterhalen is het moment van ontstaan van de klachten, als de frequentie, duur en verdere ontlastings-, eet- en beweegpatroon. Bij een onderliggende medische aandoening is het belangrijk om je voedingspatroon hierop aan te passen. Hierbij zal je samen met een arts en/of diëtist kijken naar wat het beste past bij jou situatie.

Wat kan je doen bij maag- darmklachten rondom inspanning?

  • Zorg dat je vlak voor je training en/of wedstrijd geen grote maaltijd meer eet (1-3 uur).
  • Beperk in je laatste maaltijd de hoeveelheid eiwit, vezels en voornamelijk vet. Let dus op sauzen, noten, soort vlees/vis/vleesvervanger, graanproducten en gebruik van soort en hoeveelheid zuivel.
  • Probeer sportdranken met meer dan 10% koolhydraten tijdens inspanning te vermijden.
  • Zorg dat je goed gehydrateerd van start gaat. Drink bij de laatste maaltijd en tijdens inspanning om jouw hydratatie op peil te houden.
  • Wees voorzichtig met oppeppende middelen zoals cafeïne, zorg dat je weet wanneer en hoeveel je kan gebruiken zonder klachten te krijgen.
  • Wanneer je tijdens inspanning eet, is het belangrijk dit op te bouwen. Zo train je jouw maag-darmstel om tijdens inspanning goed te functioneren.
  • Bij duurinspanning langer dan drie uur is het verstandig te kijken naar de verhouding glucose:fructose van de voeding die je tijdens inspanning neemt.
  • Stress en angst hebben ook invloed op maag-darmklachten, probeer daarom eerst nieuwe voeding strategieën uit bij een training voordat je het toepast bij een wedstrijd.
  • Om erachter te komen wat werkt voor jou is het een kwestie van proberen en steeds aanpassen van je strategie. De juiste strategie is erg persoonlijk, geef jezelf dus de tijd om hierachter te komen.

Advies nodig van een (sport)diëtist omtrent maag- darmklachten?

Om erachter te komen wat werkt voor jou is het een kwestie van proberen en steeds aanpassen van je strategie. De juiste strategie is erg persoonlijk, geef jezelf dus de tijd om hierachter te komen. Wanneer je er zelf niet uitkomt is het erg prettig om er samen met een sportdiëtist naar te kijken. Mocht je hier behoefte aan hebben, neem dan gerust contact op.